Veiligheid

Ik val op!

Ben je goed zichtbaar voor je medeweggebruikers? Elk jaar opnieuw worden er mensen aangereden, vaak omdat de chauffeur van een voertuig de wandelaars te laat heeft gezien. Kies daarom als wandelaar voor kleurrijke kledij, want die vallen beter op, ook overdag. In het donker, bij regen of mist is opvallen extra belangrijk, dan draag je best reflecterende kledij.

Ik let op!

Wandelaars zijn zwakke weggebruikers. Wees attent voor andere weggebruikers. In vele gevallen heb je voorrang bijvoorbeeld bij het oversteken via een zebrapad: maak echter altijd eerst oogcontact met de bestuurder van een voertuig alvorens over te steken.

Ik stap waar het moet!

Rond dit thema bestaat soms heel wat verwarring…

Als wandelaar ben je verplicht om eerst en vooral op het voetpad te stappen. Is er geen voetpad, dan moet je wandelen op de begaanbare berm. Pas als ook dat niet mogelijk is, mag je op een parkeerzone of fietspad wandelen. Let wel op: op een fietspad hebben de fietsers blijvend voorrang. Geef hen dus voldoende ruimte. Zijn er geen voetpaden, bermen of fietspaden, dan mag je op de rijbaan stappen. De regel op de rijbaan zegt dat je zo links mogelijk en achter elkaar moet lopen. Enkel als er zich een situatie voordoet, waarbij het erg goed te verantwoorden is om toch rechts achter elkaar op de rijbaan te stappen, dan mag dit. Dat kan bijvoorbeeld de veiligste optie zijn in een bocht waar de zichtbaarheid beperkt is.

Straten, kruispunten, fiets- en mountainbike paden worden zoveel als mogelijk vermeden. Heb ook aandacht voor een wegdek in slechte staat of verouderde houten vlonderpaden. Iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid.

112BE app

Zet hem op het startscherm van je smartphone. Wie via 112BE om hulp vraagt, stuurt onmiddellijk en zeer nauwkeurig zijn locatie mee. Zo kunnen hulpdiensten jou ook lokaliseren in een natuurgebied.